Reumertnomineret forestilling for unge og voksne – modig – barsk – nærværende!
I mere end 15 år har Danmark været en krigsførende nation, øjensynligt med massiv opbakning fra befolkningen. Adskillige unge mænd og kvinder søger den personlige udfordring i militæret for at opleve verden og ”gøre en forskel”. Ved de nok om, hvad de går ind til? Og hvad de kommer hjem med?
En hjemsendt soldat – eneste overlevende fra et vejsidebombeangreb – har forladt sin familie og er søgt ud i skoven. Gennem hans forhold til lillesøsteren Julie, hører vi om hans oplevelser som – soldaten!
Skuespilleren Mikkel Hansen spiller soldaten. Han har en uimodståelig gævhed i sit åbne blik – og et herligt gåpåmod, der overbeviser os om en glad dreng, der bare har lyst til at erobre verden. Og Maria la Cour spiller lillesøsteren som en pige, der vokser i modenhed for hver eneste skæve telefonsamtale med broderen. Det er både stærkt og rørende, hvordan hun langsomt bliver storesøster for sin storebror, efterhånden som krigen forandrer ham.
Artist Talk: Umiddelbart efter forestillingen er der mulighed for at møde skuespillerne Mikkel Hansen og Maria la Cour og desuden instruktøren Robert Parr og/eller dramatiker og forfatter Robert Reinhold. Alle publikummer er velkomne til at stille spørgsmål til aktørerne. Tag gerne spørgsmål med fra din klasse eller fra middagsbordet derhjemme. Varighed 20 – 30 minutter.
"Drengen og krigen
Barsk og vedkommende skildring af krigens konsekvenser for en ung fyr.
… I en ramme af fire bevægelige lysstativer og et centrum af militærkasser fortælles historien. Mikkel Hansen spiller soldaten med en enkel oprigtighed, der virker overbevisende. Hans skarptskårne ansigt illuderer perfekt den professionelle soldat i rørende kontrast til den spinkle krop - i virkeligheden bare en stor, sårbar dreng, der rammes fuldkommen uforberedt af krigens blodige brutalitet og dødens ubarmhjertighed.
Maria la Cour er lige så fin, hvad enten hun er lillesøsteren, den flagrende mor eller den kontante læge i Afghanistan.
Spillestilen er det meste af tiden afdæmpet - iscenesættelsen tror på pausernes magi - og ved den opførelse, jeg så, sad det unge publikum fuldkommen tavst og opslugt i tæt kreds om de to spillere.
Bombebrag, musik og lysskift foretages diskret, men åbenlyst af skuespillerne, hvilket tilfører forestillingen en let og tiltrængt distance fra de barske ord om blod og afrevne lemmer.
… Set med de pædagogiske briller er det en vigtig forestilling for aldersgruppen, fordi den sætter både barske og reflekterende ord og billeder på livet som udsendt dansk soldat i krigens helvede.
Set med de kunstneriske briller er forestillingen lige så vellykket, fordi den tør tumle med og usentimentalt gå tæt på nogle af livets store spørgsmål, sat ind i en moderne og aktuel ramme.”
Henrik Lyding, Teateravisen.dk
Den romantiske krig dør på Fair Play
»Soldaten« på Teatret Fair Play er et nærværende stykke om krig og de konsekvenser, den har for de overlevende soldater.
Selv om det ofte har været skildret som en romantisk drøm at skulle ud og kæmpe i en krig for fædrelandet, er der ikke meget romantik i det teaterstykke, som Teatret Fair Play i Holbæk havde premiere på i går.
» Soldaten « er tværtimod et stykke, som handler om de barske realiteter med død og lemlæstelse, som rammer de danske soldater, der er udsendt til krigsområder.
Men også om kærligheden mellem soldaten og hans lillesøster, som er den eneste, der kan nå ind til ham, efter at han er vendt hjem fra Afghanistan med ar på krop og sjæl.”
Palle Mogensen, Nordvestnyt Holbæk/Odsherred
Medvirkende: Mikkel Hansen, Maria la Cour
Producent: Teatret Fair Play
Dramatiker, forfatter: Robert Reinhold
Instruktør: Robert Parr
Tekniker: Jakob Ebbe
Scenograf: Tanja Bovin
Lyddesigner: Lucas de Azevedo
Andet: Kim Wiggers Olsen
Aldersgruppe fra 14 år
Varighed: 50 minutter